× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Pred začiatkom sezóny: HC MIKRON Nové Zámky


01.09.2023

Do začiatku 31. ročníka Tipos extraligy zostáva pätnásť dní, my sme sa tento čas rozhodli využiť na to, aby sme sa bližšie pozreli na zmeny v kádroch jednotlivých mužstiev a odhadli šance tímov do novej extraligovej sezóny. Prvým mužstvom, na ktoré sa podrobnejšie pozrieme je tím z juhu Slovenska, HC MIKRON Nové Zámky.

Pre Nové Zámky pôjde o ôsmu extraligovú sezónu, súčasťou najvyššej súťaže sú „býci“ od sezóny 2016/2017. V jubilejnom ročníku neuspel tento tím vo štvrťfinále proti zvolenským „rytierom,” keď o predčasnom konci „býkov“ rozhodlo päť odohratých duelov. Hráči Nových Zámkov pritom začali predošlú sezónu veľmi dobre a dlho sa držali na horných priečkach ligovej tabuľky.

Po sezóne káder opustili zvučné legionárske mená - Ben Johnson (Krefeld Pinguine) a Robby Jackson (La Chaux-de-Fonds) – obaja patrili medzi lídrov „býkov.“ Medzi hráčov, ktorých mená už na súpiske Novozámčanov neuvidíme, patrí napríklad Roman Faith (Banská Bystrica) a Juraj Bezúch (Žilina). Na druhej strane však zeleno-bieli do novej sezóny zbroja a do tímu prilákali mnohých zaujímavých hráčov. Z klubu Vienna Capitals prichádza český útočník Radek Prokeš, ktorý ale nie je jediným českým nováčikom v tomto tíme. Ďalším hráčom je Albert Michnáč, tento hokejista už však má skúsenosti so slovenskou extraligou, pred dvomi rokmi odohral štyridsaťdva zápasov za prešovských „koňarov.“ Dnes tento dvadsaťštyriročný útočník prichádza do Nových Zámkov z českého Kladna, kde strávil celú minulú sezónu. Václav Stupka po troch sezónach strávených v tíme HKM Zvolen opäť oblečie dres zelenobielych. Určite si verí, že jeho bodový zisk bude podobný ako v sezóne 2019/2020, pretože vtedy na juhu Slovenska nazbieral za tridsaťdeväť zápasov zhodný počet bodov. Za lepší výsledok pre Nové Zámky prišli túto sezónu zabojovať aj ďalšie slovenské mená: Peter Novajovský, Viktor Micík, Miloš Fafrák, Alex Géci, Hugo Kováč a Filip Molnár. 

Meno Peter Novajovský je v slovenskej extralige dobre známe, pôsobil v tímoch Liptovského Mikuláša a Popradu. Veľkú časť svojej kariéry strávil v Poľsku, konkrétne hral za GKS Tychy a Comrach Cracovia. Tu si ako obranca pripísal na svoje konto aj slušné bodové zisky. Taktiež nesmieme zabudnúť na Miloša Fafráka. Dvadsaťštyriročný hokejista do Nových Zámkov prichádza z Martina, kde strávil dve sezóny. Tento útočník má už skúsenosti so slovenskou najvyššou súťažou, odohral v nej päťdesiatosem zápasov za HC´05 Banská Bystrica. Ďalších dvadsaťštyri zápasov pridal v drese HK Orange 20. V juniorskom veku si vyskúšal aj zámorské súťaže.

Posilnením legionárskej trojice Lee – Farley – Loggins, ktorá v tíme po minulej sezóne zostala, je dvadsaťosemročný Marc-Olivier Roy, rodák z Kanady. Minulú sezónu svoje kvality prezentoval v talianskom tíme Valpusteria. Získal tu dvadsaťdva bodov za desať gólov a dvanásť asistencií. Zaujímavosťou je, že z tohto mužstva pochádzajú aj minuloročné posily iných extraligistov ako napr. Max Gerlach a Shane Hanna. Dôležité piliere minuloročného úspechu „býkov“ ostávajú túto sezónu nemenné. Pavel Kantor svojimi stabilnými výkonmi v bráne presvedčil vedenie o jeho zotrvaní aj v nadchádzajúcej sezóne. Druhým hráčom, ktorého predĺženie zmluvy fanúšikovia vrelo uvítali je Mike Lee. Stal sa stabilným prvkom defenzívy a bol jedným z najlepších ofenzívnych obrancov v lige. Dve sezóny pred angažmánom v Nových Zámkoch strávil v ECHL, kde nazbieral až päťdesiatpäť bodov.  V minulej sezóne ich v zeleno-bielom drese nazbieral tridsaťdva. Legionárske trio za nás najlepších hráčov uzatvára Austin Farley, ten „býkom“ ostáva verný už tretí rok po sebe.

V predsezónnej príprave si Nové Zámky doposiaľ zmerali sily s mužstvami ako HC Torax Poruba, Vlci Žilina alebo Black Wings Linz. Všetky zápasy však prehrali, v bráne chýbala ich opora Pavel Kantor a museli sa spoliehať na menej skúseného Juraja Ovečku z Topoľčian. „Býci“ si ako jeden z dvoch extraligistov zahrali aj v Slovenskom pohári, kde sa im podarilo dvakrát vyhrať, a to s Trnavou a Topoľčanmi.

Veríme, že nie len spomínaným hráčom sa bude dariť aj počas základnej časti našej najvyššej súťaže a pobijú sa o čo najlepšie umiestnenie v tabuľke. S určitosťou by Novozámčanom nemalo ujsť predkolo play-off, v hre je, vzhľadom na udržanie kľúčových hráčov tímu, aj prekonanie doterajšieho najlepšieho umiestnenia Nových Zámkov v extralige – konečného siedmeho miesta.  

 

autor: Veronika Mondeková I grafika: Lukáš Ďugel

PODOBNÉ ČLÁNKY